Інгредієнти:
(для форми діаметром 28 см)
2 склянки пшеничного цільнозернового борошна,
250 г вершкового масла,
3 склянки свіжого, дрібно порізаного шпинату,
маленький пучок петрушки і кропу,
300 г домашньої бринзи (фети, сулугуні або домашнього сиру),
суміш сухих прованських трав,
півсклянки холодної води,
1 ст. л. соку лимона,
сіль & перець.
Приготування:
На сухий чистий стіл висипати одну склянку борошна, посолити, крупно натерти холодне масло (залишити лише малесенький шматочок, іще знадобиться), присипати гірку іще одною склянкою борошна і замісити тісто, поступово додаючи холодну, підкислену соком лимона воду. Перед тим як почати замішувати тісто руками, слід порізати борошно з маслом широким довгим ножем. Таким чином виходить так зване рублене тісто. Коли замісили пружне тісто, потрібно розділити його на 2 частини, одна з яких приблизно у 3 рази більша за іншу. Зліпити два колобка, трішки приплюснути їх, закутати у харчову плівку і залишити в холодильнику на 30 хв. Тим часом можна розігрівати духовку і готувати начинку.
Шпинат потрібно вимити, висушити і дрібно порізати. На сковорідці розтопити невеличкий шматочок масла, у розігрітому маслі “розкрити” прованські страви і кілька хвилин протушити шпинат. Додати порізану на кубики бринзу, петрушку і кріп. Посолити і поперчити.
Найвідповідальніший момент – розкатати тонке тісто (можна використовувати тісто листове заморожене).
Посипати стіл білим борошном, легенько натиснути на колобка (спочатку більшого), щоб трішки розплюснути і розкатувати – рухами від себе і вбік. Тепер настає іще більш відповідальний момент – перенести тісто у форму для випікання, яку попередньо слід змазати маслом і посипати манкою (таким чином пиріг легко виймається з форми) або встелити пергаментом і так само змазати маслом і посипати манкою. Легко переносити тонке тісто, згорнувши його вчетверо: згорнути вдвоє по вертикалі, іще раз згорнути вдвоє по горизонталі. Перенести у форму і так само поступово розгорнути. Є й інші методи – розкатувати тісто одразу ж на пергаменті і тоді переносити у форму разом з пергаментом або намотувати на качалку.
У формі утворити високі бортики і викласти начинку. Розкатати меншого колобка, можна іще більш тонко. Так само перенести у форму і накрити начинку. Склеїти верхній шар тіста з бортиками, зайве можна відрізати. Зверху тісто змазати маленьким шматочком масла і відправити в духовку, розігріту до 180-190ºС приблизно на 45-60 хв до утворення апетитної скоринки.